بیزینس پلن چیست؟
در این بلاگ قصد داریم به اصول و قاعده بیزینس و بیزینس پلن رجوع کنیم که به طور کلی یک اصل راهبردی در توسعه و رشد کسب و کار ها به شمار می رود؛ به سوالاتی چون بیزینس چیست و البته بیزینس من کیست خواهیم پرداخت همچنین به دلایل لزوم داشتن یک بیزینس پلن خوب می پردازیم. ما در تلاش هستیم تا با نوشتن و به اشتراک گذاری چنین بلاگ ها مخصوصا این بلاگ باعث و بانی رشد و پیشرفت کسب و کار شما شویم. پس با ما تا انتهای این بلاگ همراه باشید و اگر سوالی و انتقادی داشتید در دیدگاه سایت بنویسین.
به طور کلی بیزینس چیست؟
داشتن دانش و اطلاعات کافی راجع به هر زمینه و حوزه ای که به آن ورود می کنید، می تواند شما را نسبت به نوع عملکرد از دیگران متمایز کند. در نظر داشته باشید که اگر می خواهید یک بیزینسی تشکیل دهید باید اول از همه بدانید بیزینس چیست! کار بیزینس چیست! این موضوع باعث می شود مسیری که در آن قدم گذاشته اید را بهتر درک کنید. بیزینس از لحاظ لغوی به معنی تجارت یا کسب و کار اما به طور کلی بیزینیس یعنی یک سازمان اقتصادی که در آن کالا یا پول مبادله می شود. در چنین کسب و کار دو مورد که شامل سرمایه گذار و مشتری می شود نقش حیاتی و مهمی را ایفا می کنند و می توانند ضامن و دلیل پایداری آن کسب و کار باشند. کسب و کار یا بیزینیس می تواند دولتی و خصوصی باشد و مواردی مانند مسائل مالیاتی و حقوقی بسته به نوع بیزینس شما متغیر خواهد بود.
بیزینس من کیست؟
به طور کلی کلمه بیزینس من از لحاظ لغوی به معنی فردی که به تجارت مشغول است. در مقابل آن بیزینس وومن وجود دارد که این شخص مسئول خرید و فروش خدمات و محصولاتی است که شرکتی که در آن کار می کند یا صاحب آن است ارائه می دهد. در این حوزه و زمینه، جنسیت مهم نیست و هر شخصی که قدرت ایجاد روابط اجتماعی با اشخاص دیگر و سازمان های دیگر را داشته باشد، می تواند به یک بیزینس من موفق و فوق العاده تبدیل شود.
بیزینس پلن (Business plan) چیست؟
به طور کلی اگر بخواهیم به زبان ساده بیزینس پلن را توضیح دهیم، باید گفت که بیزینس پلن یک سند است که اصول و قاعده اولیه راجع به کسب و کار و محصولات و خدمات شما را مشخص می کند همچنین مشخص کردن بازاری که مد نظر دارید و اهدافی که برای کسب و کار خود دارید و البته چگونگی رسیدن و دستیابی به اهداف را بیان می کند. بیزینس پلن که آن را طرح کسب و کار ترجمه می کنند به منظور کمک و دست راست شما برای دستیابی به اهداف کسب و کار شما طراحی می شود. در نظر داشته باشید که بیزینس پلن یکی از مهمترین برنامه هایی است که شما باید زمان شروع یک کسب و کار داشته باشید. این بلاگ شما را با زیر و بم بیزینس پلن آشنا خواهد کرد.
ساختار یک بیزینس پلن
تا به اینجا متوجه معنی بیزینس پلن شده اید اما باید در نظر گرفت که هر بیزینس پلن دارای جزئیات فراوانی است که بسته به نوع کسب و کار و افکار شما متفاوت خواهد بود. در نوشتن و اجرای بیزینس پلن باید از انگیزه ها و اهداف خود در کسب و کار تان بنویسید همچنین باید رقبای خود را مشخص و تفاوت های خود را نسبت به آن ها بنویسید. ساختار و قاعده کسب و کار به عوامل مختلفی مثل شروع و مراحل کسب و کار، موجودی و وضعیت مالی، وسعت سازمان و شرکت و غیره بستگی دارد.
ویژگی و خصوصیات یک بیزینس پلن
موارد و عوامل فراوانی هستند که می توانند یک بیزینس پلن را در جهت مناسب اهداف کسب و کار شما قرار دهند؛ موارد زیر را در نوشتن و اجرای بیزینس پلن خود در نظر بگیرید:
کوتاه و مختصر
بیزینس پلن ها به دو دلیل باید کوتاه و مختصر باشند:
به طور کلی طرح هایی که شامل صفحات زیاد و متن های فراوان باشد حوصله سر بر است و هیچ فردی زمان کافی را برای خواندن بیزینس پلن شما ندارد. از آن جایی که هدف اصلی شما این است که بیزینس پلنی را که نوشته اید خوانده شود، باید مختصر و کوتاه باشد. یک بیزینس پلن طولانی به مرور زمان انگیزه شما را برای بازگشت به آن، اصلاح و استفاده مجدد کاهش می دهد و بعد از گذشت مدتی دیگر مفید واقع نخواهد بود. از آن جایی که هدف از تدوین بیزینس پلن مراجعه متعدد به آن و به روز رسانی کردن مطالب آن با توجه به تغییر شرایط استفاده کوتاه بودن امری ضروری است.
شناسایی مخاطبان
بیزینس پلن خود را به گونه ای تهیه کنید که برای مخاطبین هدف خود قابل فهم و درک باشد. همیشه امر را به یاد داشته باشید که در بسیاری از موارد سرمایه گذاران دانش شما را نداشته و در زمینه کاری شما دانشمند نیستند. چنانچه برای جذب آن ها نیاز دارید تا بیزینس پلن خود را قابل فهم و ساده بیان کنید تا با فهم و دانش همه مخاطبین خود هماهنگ باشد. این موضوع به ویژه در صورتی بسیار مهم می شود که کسب و کار شما دارای فرایند های پیچیده علمی بوده و موجب سردرگمی می شود.
شناخت رقبا
برای دستیابی و رسیدن به موفیت رقبای خود را همواره باید بشناسید. شناخت رقبا و آشنایی با نقاط ضعف و قدرت آن ها موضوعی مهم در پیشبرد اهداف شما است. نوشتن بیزینس پلن بدون توجه به بازار رقابتی در حوزه کسب و کارتان نمی تواند آن طور که انتظار دارید در به نتیجه رسیدن درست عمل کند.
شجاعت
نوشتن و ارائه یک بیزینس پلن به نوبه خود یک کار دشوار و زمان بر است و بسیاری از صاحبان مشاغل به آن به عنوان یک مانع نگاه می کنند اما باید به این نکته توجه کرد که برای پیشرفت کسب و کار خود نباید بترسید و اگر شناخت کافی به حوزه کاری خود دارید دست به کار شوید.
در نظر گرفتن همه جوانب
یکی از مهمترین قاعده در حوزه های اقتصادی توجه کردن به جزئیات است. یک بیزینس پلن که در موفقیت شما مؤثر باشد لازم است در تهیه آن به همه این جزئیات مهم توجه شود؛ به طور کلی در بسیاری از عوامل این جزییات می تواند مسیر کسب وکار را در شرایط بهتری قرار داده و موجب کارکرد بهتر و بیزینس پلن شما شود.
چرا به یک بیزینس پلن نیاز داریم؟
دلایل متفاوت و مفیدی را می توان روی میز گذاشت به منظور نیاز داشتن به یک بیزینس پلن خوب که برخی از آن ها را برای شما نوشته ایم؛ اگر می خواهید وام بانکی دریافت کنید، یک شریک برای کسب و کار خود بیاورید یا کسبوکار خود را به سرمایه گذاری تغییر دهید. به یک بیزینس پلن نیاز دارید. برای درک بهتر بازار هدف خود، واجد شرایط ساختن ایده های تجاری خود، تحقیق در مورد رقبا و امکان سنجی درباره بخش های مختلف نیازمند یک بیزینس پلن است. اینکه اکنون کجا هستید و میخواهید کجا باشید نیازمند یک بیزینس پلن کوچک خوب است. همچنین اقدامات خاصی که برای رسیدن به جایگاه هدف خود نیاز دارید به وسیله این طرح شناسایی می شود. یک بیزینس پلن اطلاعات پایه ضروری، استراتژی و فرهنگ استخدام شامل مدیران و کارمندان را که موجب رشد کسب و کار شما می شود، برای شما به ارمغان می آورد. بخش مالی طرح کسب و کار شما میتواند براساس بودجه کسب و کار شما و یک ابزار مفید برای مدیریت جریان نقدی به صورت ماهانه باشد. پس در مجموع شما نیاز به یک بیزینس پلن برای رشد و توسعه کار خود دارید.
بیزینس پلن بازاریابی
بیزینس پلن بازاریابی جزو مهمترین ها به شمار می رود. شما باید درنظر بگیرید که هر فعالیت اینترنتی جهت ابقای خود باید تمهیدات مناسبی برای بازاریابی و جذب مخاطب داشه باشد؛ برای مثال: اساس بازاریابی اینترنتی بر پایه بازاریابی محتوا و «سئو» و در زمینه اینترنت بنا شده است. تولید محتوای مفید و انتشار آن در وبلاگ فروشگاه و جذب مخاطبان دائمی. رعایت اصول سئو و بهینه سازی و به روز کردن سایت و جذب مشتریان از طریق موتورهای جستجوگر که بسیار مهم است. انجام یک سفر بازاریابی با هدف معرفی کسب و کار و جمع آوری اطلاعات فروشندگان. ایجاد بخشی در سایت جهت دریافت شماره تماس بازدید کنندگان، ارسال پیامک های فروش ویژه و ارسال پیامک های خاص به فروشندگان و همکاران. در نهایت چاپ کاتالوگ، بروشور و کیسه های تبلیغاتی با لوگو به علاوه آدرس سایت.
چه شخصی طراحی بیزینس پلن را بر عهده دارد؟
در نظر داشته باشید که بسیاری از صاحبان پروژه های کاری، طراحی و حتی طرح بیزین پلن را بر گردن دیگران می اندازند.این موضوع و این کار به هیچ وجه درست نیست. وقتی جرقه ایجاد یک کسب و کار در ذهن شما زده شده باشد، چطور شخص دیگری می تواند طرح متقاعد سازی آن را بنویسد. با اطمینان میتوان گفت که بهترین شخص برای نوشتن طرح کسب و کار شما، خود شما هستید.
بیزینس پلن باید چند صفحه باشد؟
همان طور که در بخش ویژگی های بیزینس پلن گفتیم، باید کوتاه و مختصر باشد. در نظر داشته باشید که هر چه ایده های شما قابل اجراتر باشند، خلاصه نویسی آن بسیار راحت تر است. توجه کنید که هر چه بیزینس پلن شما کوتاه باشد، بهتر می شود آن را مرور کرد. اگر طرح بیزینس پلن شما 100 یا 200 صفحه باشد، کمتر کسی آن را مطالعه می کند یعنی هم برای دیگران زمان بر خواهد بود و هم آپدیت کردن و مرور آن برای شما سخت خواهد شد. از نوشتن بیزینس پلن طولانی پرهیز کنید و به کوتاه و مختصر نویسی روی آورید.
انواع بیزینس پلن برای کار های بیزینسی
داراع انواع مختلفی هستند که در این بخش از بلاگ قرار است به آن ها بپردازیم.
مینیپلن (طرحی کوچک برای کسب و کار های کوچک):
این بیزینس پلن شامل مقدار سرمایه مورد نیاز، برنامه بازاریابی، گردش مالی، تراز مالی و روش درآمد زایی است که حداقل 10 و حداکثر 15 صفحه می توان آن را تنظیم کرد.
ورکینگپلن (طرح کار یا برنامه کار):
ورکینگ پلن ها می توانند حاوی اطلاعات بیشتری نسبت به مینی پلن ها باشند. در نتیجه می توان گفت ورکینگ پلن ها نسخه کامل تری از بیزینس پلن هستند که می توانید طرحتان را با آن استارت بزنید.
پرزنتیشنپلن (برنامه ارائه کسبوکار):
پرزنتیشن پلن ها اغلب از صفحات کاغذی و مجازی خارج شده و به شکل طرح هایی شفاهی در می آیند که مناسب ارائه در جمع متخصصان یا سرمایهگذاران است.
آنلاینپلن (برنامه کسب و کار آنلاین):
اگر طرح کسب و کار خود را با استفاده از مجموعه نرم افزار های آفیس (Office) به شکل آنلاین و مجازی در بیاورید، یک بیزینس پلن آنلاین خواهید داشت. مزایای استفاده از این نوع طرح ها شامل امکان به اشتراکگذاری اینترنتی آن و ویرایش و توسعه آسان آن است. امروزه افراد و شرکت ها تمایل دارند تا طرح های کسب و کار خود را به صورت آنلاین در بیاورند. بنابراین استفاده از آنلاین پلن ها روز به روز افزایش پیدا میکند.
چرا بعضی از کسب و کار ها بدون بزینس پلن موفق شده اند؟
به این موضوع نیز توجه کنید که طراحی بیزینس پلن هیچ تضمینی برای موفقیت در یک کسب و کار نیست. طرح کسب و کار یا Business Plan تنها جنبه شفاف سازی دارد. این طرح مانند یک نقشه راه می ماند که می تواند راهنمای ما باشد. قطعا کسب و کار هایی وجود دارند که حتی بدون بیزینس پلن هم موفق شده اند؛ اما این دلیل نمی شود که ما از تشکیل نقشه راه خود دست بکشیم. به ثمر نشستن ایده های کسب و کار به عوامل زیادی بستگی دارند. نحوه مدیریت، قدرت مالی، سرمایهگذاران منصف، تیم حرفهای و کار بلد، بازاریابی مناسب، محصولات باکیفیت، ریسکپذیری، زمان و غیره همگی در نزدیک شدن به چشم انداز نهایی پروژه های کاری نقش دارند.
در تهیه یک بیزینس پلن باید به چه مواردی توجه کرد؟!
ایده های کسب و کار
در فعالیت های آنلاین مهمترین اصل، ایده های شکل دهنده به کسب و کار شما است. در نظر داشته باشید که داشتن موضوعی که باعث شده تا شما به اینترنت به عنوان بستر فروش، بازاریابی و یا ارائه خدمات خود روی آورده اید در بیزینس پلن شما، اولین قدم به شمار می رود. شناسایی این ایده در رسیدن به بیزنس پلن موفق بسیار مهم است.
شناخت مخاطب
مخاطب هدف در کسب و کار های اینترنتی، یکی دیگر از اصل های مهم در رسیدن به بیزینس پلن مناسب است. هر محصول و یا خدمتی که به صورت آنلاین عرضه میگردد مخاطب خود را دارد و اگر شما بدون شناخت آن به فعالیت اقدام کنید در پیدا کردن مخاطبان حقیقی خود شکست خواهید خورد . در نتیجه بیزینس پلن شما باید در جهت خدمت رسانی به مخاطبین واقعی سایت یا فضای مجازییتان باشد.
تحلیل بازار
باید در زمان تهیه بیزینس پلن بازار های مشترک داخلی و جهانی کسب و کار اینترنتی خود را شناسایی و بررسی کنید. توجه کنید که باید اطلاعات موجود به دست آمده از تحقیقات دیگران را تحلیل و آن را در کنار اطلاعاتی قرار دهید که حاصل تحقیقات و روش های جستجوی خودتان هستند. در واقع تجربیات جهانی در زمینه تجارت آنلاین تا حدودی راه را برای شما هموار می کند.
نیاز های اولیه
یکی از اصل های مهم در کسب و کار های آنلاین، نیازهای اولیه برای تجارت است. در واقع بیزینس پلن شما بر طبق این نیاز ها جلو رفته و در درجه اول به دنبال رفع آن ها است. چراکه اگر به آن ها در مسیر کاری خود توجه نکنیم می تواند در دستیابی به اهداف بعدی مشکل ایجاد کند.
مدل عملکرد
در نظر داشته باشید که این بخش بسته به نوع کسب و کار اینترنتی شما بوده و به بیزینس پلن شما جهت می دهد. در راستای بهبود کسبوکار خود باید به مدلی برسید تا براساس آن سایت خود را رو به جلو ببرید.
در نتیجه
در این بلاگ سعی کردیم از بیزنس صحبت کنیم البته که مفصل به بخش های مختلف بیزینس پلن نیز پرداختیم. به طور کلی آنچه در این بلاگ به آن پرداخته شد روش هایی برای بهبود روند کسب و کار ها با بیزینس پلن بود. در نظر داشته باشید که می توانیم از هوشمندی خود و داشتن برنامه ریزی دقیق و مفید برای کسب و کار های آنلاین خود به عنوان مهمترین اصل رسیدن به بیزینس پلن خوب و در ادامه، تحقق اهداف بیزنس و پیشرفت مسیر کاری خود یاد کنیم. امیدواریم این بلاگ نیز مانند بلاگ های دیگر مورد قبول واقع شده باشد.
موفق و پر سود باشید.
0 دیدگاه