وردپرس چیست؟
وردپرس (WordPress) یک سیستم مدیریت محتوا متنباز (open source) است که با استفاده از آن میتوانید هر محتوایی را که میخواهید اعم از سایت یا اپلیکیشن را تولید کنید و در فضای اینترنتی در اختیار دیگران قرار دهید. در این سیستم که بسیار ساده است و به اختصار با WP نشان داده میشود؛ شما بدون نیاز به دانش و مهارت کدنویسی به سادگی میتوانید تمامی فعالیتهای مربوط به مدیریت سایت خود را انجام دهید. از کارهای سادهای مثل تخصیص رنگ و ستونبندی صفحات تا تعریف صفحه ویژه مشتریان و تعریف صفحات نظرسنجی به راحتی در وردپرس قابل انجام هستند.
سیستم مدیریت محتوا چیست؟
سیستم مدیریت محتوا (CMS) یک نرمافزار تحت وب است که محتواهای مختلف مانند عکس، موزیک، ویدئو در فضای مجازی، به صورت وبسایت، وبلاگ، اپلیکیشن یا موارد دیگر از طریق آن ارائه و مدیریت میشود. هدف از ایجاد CMS ایجاد پنلی برای مدیریت وب بود تا همگان به راحتی و با حداقل نیاز به کدنویسی بتوانند محتوای خود را به صورت سازماندهی شده در زمانهای مشخص، در اختیار مخاطبان قرار دهند.
چه سیستمهای مدیریت محتوایی وجود دارد؟
امروزه سیستمهای مدیریت محتوای متعددی وجود دارند که در دو دسته کدباز (Open Source) و اشتراکی یا سایتساز (Software As A Service یا SAAS) در اختیار کاربران قرار دارند. در دسته اول، کدها در دسترس و قابل تغییر هستند و شما هر چه بخواهید میتوانید بر روی کدهای اولیه اعمال کنید. به علاوه کاربران متخصص بسیاری در سراسر جهان وجود دارند که کدها را تکمیل و در قالب افزونه ارایه میدهند. وردپرس، جوملا، دروپال، آمبراکو، مجنتو، و پرستاشاپ از معروفترین این سیستمها هستند.
دسته دوم اجازه دسترسی به کدها به کاربران داده نمیشود. هزینه را به صورت ماهانه یا سالانه یا بسته محصول باید خریداری نمود. این سیستمها در دو نسخه استاندارد برای عموم و نسخه حرفهای برای کاربرانی که نیاز به ایجاد تغییراتی در کدها دارند ارائه میشود.
جایگاه وردپرس در بین سایر سیستمهای مدیریت محتوا چیست؟
وردپرس یکی از محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا است که آمار نشان میدهد در سال 2022 نزدیک به 2/43% وبسایتهای دنیا از آن استفاده میکنند، یعنی از هر 5 وبسایت، دوتای آن با وردپرس طراحی شدهاند. وردپرس به بیش از 58 زبان در سراسر دنیا مورد استفاده قرار میگیرد و همایشهای آن اغلب با حضور کاربران بیش از 50 کشور دنیا تشکیل میشود. آخرین نسخه وردپرس بیش از 54 میلیون بار دانلود شده است
زبان وردپرس چیست؟
وردپرس با زبان PHP نوشته شده است؛ اما اگر شما میخواهید یکی از توسعهدهندگان وردپرس باشید بهتر است JavaScript را هم یاد بگیرید. البته حتما زبانهای HTML و CSS را هم برای تسلط بر وب باید بدانید. زیرا همانطور که میدانید HTML یک زبان نشانهگذاری برای خواندن وب است و CSS هم روشی است که از آن برای دادن حالتهای زیباتر و خاص به صفحات استفاده میشود.
تاریخچه وردپرس چیست؟
وردپرس چطور متولد شد؟
بذر ایده وردپرس در سال 2003 توسط Matt Mullenweg و Mike Little در زمین وب کاشته شد. آنها از کاربران نرمافزار وبلاگ b2/cafelog بودند که ناگهان با توقف توسعه آن مواجه شدند. آن دو تصمیم گرفتند که این نرمافزار را به نام وردپرس اصلاح کنند و با تغییراتی به کاربران ارائه نمایند. در 27 می سال 2003 میلادی نخستین نسخه وردپرس با رابط مدیریت و قالبی جدید و سازگار با نسخه XHTML 1.1 به مخاطبان عرضه شد.
اولین نسخههای وردپرس چه ویژگیهایی داشتند؟
در می ماه سال 2004 ، نسخه 1.2 وردپرس با یک افزونه معماری ارائه شد و به کاربران اجازه میداد تا وردپرس را با نوشتن افزونههای خود و به اشتراک گذاشتن آن توسعه دهند. به این ترتیب وردپرس مکانی برای بروز خلاقیتهای افرادی شد که میخواستند در این عرصه خود را محک بزنند.
کاربران زیادی به سمت وردپرس جذب شدند و در سال 2005 وردپرس 1.5 با ابزار مدیریت نظر، قالب پیشفرض جدید کوپریک، به همراه یک سیستم قالب نوآورانه ارائه شد. از مزایای نسخه جدید این بود که میشد عناصر رایجی چون هدر، پاورقی و نوار کناری را به راحتی جابجا کرد و تغییر اندازه داد و برای دستهبندیهای مختلف قالب متفاوت ارائه کرد.
در دسامبر سال 2005 وردپرس 2.0 با داشبرد جدید برای مدیریت محتوا به کاربران ارائه گشت. این تغییرات با استفاده از JavaScript و DHTML نوشته شده بود تا یک رابط کاربری بهتر ایجاد کند. در این نسخه کاربران میتوانستند به سادگی بدون ترک ویرایشگر پست، دستهها یا برچسبها را به آن اضافه و یا نظرات را حذف کنند. در این نسخه نیاز به بارگیریهای مجدد صفحه حذف شده بود. به علاوه برای نسختین بار فایل function.php در سیستم قالب معرفی شد. همچنین افزونه ضدویروس Akismet روی آن نصب شده بود.
در ماه مارس سال 2006 شرکت سال وردپرس رسما به عنوان وردپرس توسط Matt Mullenweg تاسیس گشت و علامت تجاری و لوگوی آن نیز ثبت شد.
در سال 2008 شرکت طراحی وب Happy Cog، به وردپرس پیوست تا یک رابط مدیریت جدید برای آن طراحی کند. پس از مدتی مطالعه و بررسی، ویژگیهای جدیدی مثل شورتکدها، بروزرسانیهای کلیکی، نصب افزونههای ساختاری به وردپرس اضافه شدند.
در ژوئن سال 2010 مالکیت علامتتجاری و لوگو وردپرس به بنیاد وردپرس منتقل شد. به این ترتیب به همه جهانیان اعلام شد که وردپرس به هیچ شرکت یا توسعهدهندهای وابسته نیست و به حیات خود با همه حامیانش ادامه میدهد.
وردپرس با کدام نسخههای خود اوج گرفت؟
در ژوئن 2010 نسخه WordPress 3.0 منتشر شد که یک گام بلند برای الحاق وردپرس به جامعه CMS معتبر در وب بود. این نسخه با انواع پستها، طبقهبندیها، پسزمینهها، هدرها، و منوهای سفارشی، و همچنین تغییرات موثر برای صفحات مدیریت پروژه بسیار کارآمد و متفاوت شده بود. در این سال پروژه MU وردپرس، برای ایجاد شبکههای چندسایتی در هسته وردپرس ادغام شد و همچنین قالب Twenty Ten هم ارائه گشت تا پیام رسمی به کاربران باشد که وردپرس هر سال یک قالب جدید ارائه خواهد داد.
در سال 2012 فرمتهای نوشته و نوار صفحه مدیریت، به وردپرس اضافه شد. افزونههای بسیاری نیز توسط افراد مختلف طراحی گشت و از آن طریق کاربران توانستد فروشگاههای آنلاین و وبسایت های تجارتالکترونیکی بسیار متنوع و امنی را ایجاد کنند. سفارشیسازی و پیشنمایش قالب و مدیریت رسانه جدید نیز در آن معرفی شدند.
نسخه جدید وردپرس در سال 2013 با عنوان WordPress 3.7 دارای قابلیت بروزرسانی خودکار بود که به وردپرس اجازه میداد به طور خودکار نرمافزار سایت را بروز کند. برای کاربرانی که این ویژگی را نمیپسندیدند هم راه حلهایی وجود داشت. در این زمان وردپرس محبوبترین cms محسوب میشد.
در دسامبر 2013 نسخه WordPress 3.8 منتشر شد که MP6رابط مدیریت جدید با قابلیت واکنشگرایی را در وردپرس عرضه کرد.
در آوریل 2014 نسخه WordPress 3.9 با قابلیت درگ اند دراپ (کشیدن و رها کردن) تصاویر در داخل پست و بهبود ویرایشگر منتشر شد. در این نسخه کاربران تصاویر را در داخل ویرایشگر دیده و ویرایش میکردند. به علاوه از پیشنمایشهای ویجت زنده ، فهرستهای پخش صوتی هم برخوردار بود. در این سال نسخههای 4.0 و 4.1، نیز منتشر شد که هر یک اصلاحات بیشتری در هسته وردپرس داشتند. در این سال تعداد دانلود نسخه غیر انگلیسی وردپرس از تعداد نسخه انگلیسی بیشتر شد.
در سال 2015 نسخههای 4.2، 4.3، 4.4 هم ارائه شدند. در این نسخهها از ایموجیها پشتیبانی میشد و قالبها بهتر سفارشیسازی میشدند. مهمترین اتفاق در این سال خریداری ووکامرس – محبوبترین افزونه تجارت الکترونیکی – و الحاق آن به وردپرس بود.
در سال 2016 نسخههای جدید 4.5، 4.6، 4.7 هم منتشر شدند که سادهتر کردن بروزرسانیها، بازیابی محتوا و ویژگی css سفارشی از مهمترین تغییرات آنها بود. در پایان این سال وردپرس اعلام کرد که به طور فعال از HTTPs پشتیبانی میکند.
سال 2017 نسخه 4.8 و 4.9 ارائه شد. این نسخهها ابزارکهای پیش فرض جدیدی را برای افزودن صدا، ویدئو، تصاویر، گالری، و متن ارائه دادند. در این نسخهها ویرایشگر جدید بلوکی وردپرس هم عرضه شد.
نسل جدید نسخههای وردپرس چه امکانات ویژهای دارند؟
نسخه جدید 5.0 وردپرس در سال 2018 ویرایشگر بلوکی گوتنبرگ رونمایی شد که امکان استفاده از ویرایشگر قدیمی هم در آن قرار داده شده بود. همچنین برای سازگاری با موبایل هم بهینهسازیهایی در آن انجام شد. از مهمترین تعییرات این نسخه، سرعت بالای آن و سهولت در کاربری بود
در سال 2019 نسخههای 5.1، 5.2 ، 5.3 وردپرس بر روی اصلاح ویرایشگر بلوکی و امنیت وردپرس متمرکز بودند و سازگاری و بهبود نسخه گوتنبرگ را پیگیری میکردند.
در سال 2020 نسخههای 5.4 و 5.6 وردپرس عرضه شدند که مهمترین تغییرات ارائه شده در ویرایشگر بلوکی گوتنبرگ با قابلیت انعطافپذیری بیشتر، الگوهای بلوک متنوعتر، و امکان بارگذاری زیرنویس ویدئوها در هر ویرایشگر بلوک بود. به علاوه قالب ارائه شده در این نسخه یک بوم خالی با رنگبندی پیشفرض از طیف وسیعی از پالتهای رنگی پاستیلی با استانداردهای AAA و امکان رنگبندی متنوع برای پسزمینه پوسته و تطبیق خودکار رنگ متن بود که بسیار جذاب و زیبا به نظر میرسید.
در سال 2021 نسخه 5.7 عرضه شد تا کارآیی نسخه گوتنبرگ را درسطح بالاتری عرضه کند. از مهمترین تغییرات این بود که کاربران با یک کلیک بر روی یک دکمه میتوانستند URL های وردپرس را به روز کنند و از HTTP به HTTPS بروند. همچنین پالت رنگ ادمین در این نسخه استاندارد شده و تنوع وسیعی را به کاربر ارائه کرد. یک ربات جدید API هم در این نسخهها ارائه شد که به توسعهدهندگان امکان میداد تا متاتگ روباتها را به صورت برنامه نویسی در یک وب سایت کنترل و به روز کنند.
در همین سال نسخه 5.8 وردپرس با عدم عدم پشتیبانی از اینترنت اکسپلور 11 عرضه شد، زیرا این نسخه یک خطر امنیتی داشت و وردپرس تلاش میکرد سطح امنیت خود را افزایش دهد. پشتیبانی از فرمت WebP برای تصاویر هم به سرعت و کیفیت سایتها کمک میکند که در این نسخه اضافه شد.
قرار بود نسخه 5.9 هم در سال 2021 عرضه شود که با تاخیر در 25 ژانویه سال 2022 ارائه شد. در این نسخه از قالب متفاوت 2022 با قابلیت قالب بلوکی وردپرس رونمایی شد و بسیاری از ابزارهای گوتنبرگ در بخش ناوبری، الگوها، گالری تصاویر بهبود ایجاد شد. بزرگترین تحول در نسخه 5.9، قابلیت «ویرایش کامل سایت» است، که با آن میتوانید به طور کامل هر بخش از سایت را در همان پنل مدیریت وردپرس اصلاح کنید؛ بعنی همه چیز با ویرایشگر بلوک قابل شخصی سازی باشد.
این تغییر یک تحول بزرگ را در cmsها ارائه میکند و دنیای پیش رو برای طراحان سایت را به طور حیرتانگیزی برای طراحان ساده و سهل خواهد نمود. به طوری که هر کاربر به سادگی میتواند برای خود سایت مناسبی طراحی کند.
مرجع دانلود وردپرس کجاست؟
برای دانلود وردپرس مستقیم به سراغ سایت https://fa.wordpress.org/ بروید. این سایت اصلی وردپرس است که به زبان فارسی خدمات لازم را به شما میدهد. نسخههای مختلف وردپرس را میتوانید از اینجا دریافت کنید و در ضمن از آخرین اخبار مربوط به تغییرات نسخهها نیز آگاه شوید.
اگر میخواهید به فهرست توسعهدهندگان وردپرس بپیوندید، باید از مستندات وردپرس باخبر باشید. به همین دلیل بهتر است به نشانی developer.wordpress.org مراجعه کنید، که حاوی آموزشها و راهنماییهای بسیار مفیدی است.
در بخش https://translate.wordpress.org/locale/fa/default/glossary/ هم میتوانید اصطلاحاتی که نیاز دارید را به فارسی و انگلیسی پیدا کنید.
امکانات وردپرس چیست؟
وردپرس امکانات بسیار زیادی را در اختیار شما قرار میدهد. فرقی نمیکند که یک کاربر ساده باشید یا یک متخصص برنامهنویسی؛ در هر صورت وردپرس، به شما امکانات فراوانی میدهد تا بتوانید به راحتی سایت یا افزونه مناسب برای توسعه وردپرس ارائه کنید و از آن کسب درآمد نمایید.
ویژگیها و مزایای وردپرس کاربران
- میتوانید یک سایت را بدون نیاز به آشنایی با کدنویسی بسازید. البته اگر کمی با html و css آشنا باشید بهتر میتوانید آن را شخصیسازی کنید. هرچند در نسخههای جدید وردپرس لزوم این آشنایی نیز دارد به حداقل مقدار ممکن میرسد و چه بسا در آیندهای نزدیک به همین مقدار هم نیاز نداشته باشید.
- هر سایت را به سادگی میتوانید شخصیسازی کنید. در نسخههای جدید وردپرس، امکان تغییرات آن قدر متنوع است که به راستی هر قالب میتواند به تعداد هر کاربر، ظاهری کاملا متمایز به خود بگیرد.
- پشتیبانی از زبانهای مختلف منجمله زبان فارسی، باعث شده که به راحتی کاربران غیرانگلیسی زبان از آن استفاده کنند و از امکانات متعدد آن بهرهمند شوند.
- وجود صدها هزار قالب متنوع با امکانات مختلف، شما را از هر طراحی مجددی بینیاز میکند. کافی است از بین آنها قالبی را که مورد پسند شما است انتخاب و آن را شخصیسازی کنید. قالبهای متعددی امروزه به صورت فارسی وجود دارند که با داشتن امکاناتی مانند تاریخ و تقویم شمسی، و راستچین بودن برای کاربران ایرانی بسیار مناسبند.
- افزونههای مختلف که هر کدام امکانات فوق حرفهای به شما میدهند، از امکانات ویژه وردپرس است. بسیاری از این افزونهها رایگان هستند و تقریبا برای هر کاری میتوانید یک افزونه مناسب پیدا کنید.
- از مهمترین مزایای قالبهای جدید وردپرس سازگاری کاملا آنها با نمایش در وسایل مختلفی مانند موبایل، تبلت، و کامپیوتر است.
- سرعت مناسبی که میتوانید متناسب با نیاز خود در قالبهای وردپرس به دست بیاورید، شما را مشعوف خواهد کرد. به علاوه افزونههای افزایش سرعت هم در خدمت شما هستند تا سایت در وضعیت بهتری کارکرد خود را نشان دهد.
- بهبود سئوی سایت با امکانات وردپرس بسیار ساده است. شما به راحتی میتوانید از افزونههای مختلف وردپرس استفاده کنید و متنهای خود را سازگار با آخرین نکات سئو ثبت کنید. سایتهای وردپرسی عموما برای موتورهای جستجو بهینهسازی میشوند و به همین دلیل امکان این که شما در صدر باشید بیشتر است.
- با امکان اصلاح کدهای قالبها، و همچنین افزونههای امنیتی میتوان به امنیت بالایی در سایتهای وردپرسی دست یافت.
- برای هر سایت میتوان مدیران مختلفی با سطح دسترسیهای متفاوت تعریف کرد، به این قابلیت، مدیریت سایت بسیار ساده است و هر مدیر متناسب با وظایف خود میتواند به امکانات دست یابد.
- وردپرس به شما این امکان را میدهد تا سایت خود را به سادکی به شبکههای مختلف اجتماعی مثل اینستاگرام، یوتیوب، لینکدین و … متصل کنید و با این کار سئوی خود را افزایش دهید.
- شما به سادگی میتوانید یک سایت چندزبانه و بینالمللی طراحی کنید و با سئوی مناسب در اختیار مخاطبان بیشتری از سراسر دنیا قرار دهید.
- هنگامی که اصول کدگذاری را فرا گرفتید، شروع به مطالعه منابع خاص وردپرس کنید تا بدانید چه چیزی این CMS را منحصر به فرد می کند. در زیر تنها چند منبع وجود دارد که می توانند در مراحل مختلف تبدیل شدن به توسعه دهنده وردپرس به شما کمک کنند.
امکانات وردپرس برای توسعه دهندگان
- وردپرس یک کتابچه راهنمای رسمی به اسم WordPress Codex دارد که توسط توسعهدهندگان وردپرس نوشته شده و همه نکاتی مهم و فنی که شما به عنوان یک توسعهدهنده به آن نیاز دارید را بیان کرده است.
- در وبسایت Envato Tuts + میتوانید همه آموزشهای مربوط به وردپرس با تصویر و فیلم وجود دارد. بنابراین شما مرجع کاملی برای شروع کار در اختیار دارید. به علاوه وردپرس یک فهرست از منابع رسمی توسعهدهنده وردپرس را شامل همه مراجع کد، کتابچههای راهنما برای API ها، توسعه پلاگین و طرح زمینه، ویرایشگر بلوک و موارد دیگر تهیه کرده است.
- در سایت وردپرس، انجمنهای فعالی وجود دارد که افراد زیادی را پیدا میکنید که حاضرند به شما کمک کنندد. در مقایسه با جوملا، دروپال و سایر سیستمهای مدیریت محتوا، وردپرس بزرگترین جامعه جهانی را دارد که سیستم عامل را بهبود میدهند. به این ترتیب شما میتوانید با میلیونها عضو ارتباط برقرار کنید و حتی در کنفرانسها و رویدادهای هفتگی وردپرس به صورت آنلاین ملاقات کنید. به این ترتیب همیشه پشتیبانهای خوبی در کنار شما هستند.
- استارترهای بسیار متنوع و کارآمدی برای آغاز توسعهدادن بخشهای متنوع وردپرس در اختیار شما است. کافی است به یکی از آنها مثل me یا sage استفاده کنید و به راحتی فعالیت خود در این زمینه را انجام دهید.
آیا وردپرس به اندازه کافی امن است؟
وردپرس اگر درست استفاده شود بسیار امن است. اما از آنجایی که بیش از 700 میلیون کاربر از آن استفاده میکنند، اگر هکری بتواند با استفاده از بیاحتیاطی یک ادمین سایت راهی برای تخریب سایت بیابد، احتمالا میتواند در وبسایتهای دیگر هم راه نفوذ پیدا کند. اما به لطف توسعهدهندگان وردپرس همیشه راهی برای جلوگیری از نفوذ هکرها وجود دارد.
مشکلات امنیتی وردپرس
بسیاری از افراد فکر میکنند فقط سایتهای فروشگاهی مورد حمله قرار میگیرند، اما واقعیت این است که هر نوع سایتی ممکن است در معرض حمله هکرها باشد. زیر هکرها ممکن است برای انتشار بدافزار، یا بهینهسازی موتورهای جستجوی کلاهسیاه، و یا بررسی کنشگری و حتی فقط برای تمرین و سرگرمی به سراغ هر سایتی بروند.
هدف هکرها دستیابی به بخش مدیریت سایت در سطح سرپرست، یا پیشخوان یا سرور است. مهمترین حالتهایی که به سایت وردپرسی حمله میشود را میتوان به صورت زیر فهرست کرد:
- از آنجا که وردپرس تلاشهای مکرر برای ورود به سیستم را محدود نمیکند، هکرها با استفاده از رباتهایی آن قدر نام و رمز عبورهای مختلف را امتحان میکنند تا به رمز شما دست پیدا کنند. حتی اگر موفق هم نشوند، این کار میتواند با قرار دادن بار اضافه بر روی سرور، آن را دچار مشکل کند و نهایتا باعث کندی زیاد آن شود
- به علت منبعباز بودن وردپرس، ممکن است کدی به همراه افزونه یا قالب در وبسایت شما قرار گیرد که به هکرها امکان دسترسی به سایت شما را در میدهد. این روش باعث میشود هکر به راحتی به پرونده wp-config.php دسترسی یابد و هر اختلالی که بخواهد در آن ایجاد نماید.
- بعضی از هکرها با نفوز به پایگاه داده میتواند یک حساب کاربری جدید در سطح سرپرست ایجاد کند و از آن به تمامی اطلاعات شما دسترسی داشته باشد. با این کار به راحتی میتواند سایت شما را به وبسایتهای مخرب یا اسپم لینک دهد و یا از اعتبار کاربران شما استفاده کند.
- از رایجترین حمله هکرها کدنویسی متقابل است که در افزونههای وردپرس از آن استفاده میکنند. به علت استفاده فراوان از افزونهها این مدل حمله در وردپرس بسیار شایع است، به همین دلیل باید آگاهانه از افزونههای جدید استفاده کرد و سراغ هر افزونهای در ساخت سایت نرفت.
- یک مدل دیگر از حمله به سایتهای وردپرسی استفاده از بدافزارهاست که شایعترین بدافزارها در وردپرس عبارتند از : درهای پشتی Backdoors، با استفاده از دانلودها Drive-by downloads، فارما هک Pharma hacks و تغییر مسیرهای مخرب Malicious redirectsکه البته هر یک را میتوان با حذف دستی یا بازیابی نسخههای پشتیبان قبلی غیرآلوده شناسایی و پاک کرد.
راهکارهای افزایش امنیت
- رمز عبور ضعیف هر سیستمی را از پا در میآورد. حتما رمز عبور شما باید قوی و شامل انواع حروف، نماد، و عدد باشد. به علاوه فقط آن را مخصوص سایت وردپرس طراحی کنید و در جای دیگری آن را به کار نگیرید.
- بهتر است تایید هویت دو مرحلهای وردپرس را هم فعال کنید. با این کار علاوه بر رمزعبور، برای ورود به سیستم هم یک کد دیگر از دستگاه دیگری مانند تلفن شما لازم است. با این کار تقریباً به طور کامل امکان حمله هکرها به سایت به حداقل میرسد.
- استفاده از نسخههای قدیمی وردپرس، افزونهها و قالبها هم راه را برای حمله هکرها باز میکند. مطمئن باشید نسخههای بروز شده مشکلات امنیتی را به طور قابل توجهی کاهش میدهند.
- استفاده از افزونههای قدیمی یا منسوخ شده یا افزونههایی که در سایتهای معتبر ارائه نمیشود یکی از مهمترین منابع هجوم هکرها است. حتما افزونههای قدیمی را پاک کنید و یا بروزرسانی نمایید.
- اگر از سرویس میزبانی اشتراکی یا ضعیف استفاده کنید، احتمال حمله هکرها را به شدت افزایش میدهید. اکثر میزبانها برای اطمینان از سرورهای خود اقدامات احتیاطی انجام میدهند. اما اگر در این کار خبره نباشند ممکن است به شما آسیب جدی بزنند. هاست اشتراکی هم هرچند ارزانتر است، اما اگر یکی از وبسایتها مورد حمله قرار بگیرد، احتمال آلوده شدن شما نیز افزایش مییابد.
- از افزونههای امنیتی وردپرس استفاده کنید تا احتمال آلودگی سایت شما کاهش یابد.
- مطمئن شوید که افراد به سطح مدیریت مناسب خود دسترسی دارند. در دادن مجوز به افراد مختلف، دقت کافی به خرج دهید.
- همیشه به موقع از سایت پشتیبان بگیرید و فایلهای پشتیبانی را در یک مکان امن و غیرقابل دسترس ذخیره نمایید.
سایتهای وردپرسی برای نصب و استفاده به چه چیزهایی نیاز دارند؟
علاوه بر هاست و دامین که برای داشتن یک سایت به آن نیازمندیم، و نصب آخرین نسخه وردپرس، نیاز به قالب و افزونههای ضروری داریم.
پوسته یا قالب
قالب وردپرس، لباسی است که بر تن سایت خود میکنید تا محتوای خود را به بهترین نحو عرضه کنید. در اصل این قالب سایت شما است که مشخص میکند، محتوای سایت چگونه عرضه شوند، به چه شکلی دربیایند، و چگونه به موتورهای جستجو معرفی شوند. این که صفحهبندی، ظاهر و رنگ هر صفحه چطور باشد و محتواهای متنی یا رسانههای شما در چند سطر و ستون به نمایش درآیند، چه افکتهایی بگیرند و چطور نمایش داده شوند، به قالب سایت بستگی دارد.
هزاران هزار قالب وردپرسی به صورت رایگان یا پولی وجود دارد که امکانات متنوعی را ارائه میکنند. طبیعی است که قالبهای پولی از امکانات بیشتری بهرهمند هستند و سایت شما را قدرتمند نشان میدهند. این که کدام قالب را انتخاب میکنید بستگی دارد که چه لباسی را برازنده سایت خود بدانید.
افزونه یا پلاگین
افزونهها نرمافزارهایی هستند که مجموعههایی از توابع نوشته شده به زبان PHP هستند و با استفاده از آنها میتوانید عملکردهای مختلفی که قالب سایت ندارد را به آن اضافه کنید. در حقیقت این افزونهها مشابه تزئینات اضافی یک لباس، یا آپشنهای بیشتری هستند که بر روی خودرو قرار میگیرند! افزونهها کارآییهای متنوعی به شما میدهند تا بتوانید فرمهای تخصصی برای سایت خود ایجاد کنید، امنیت یا سئوی سایت را ارتقا دهید، گالری یا اسلایدرهای زیبا و جذاب را به کار بگیرید و صفحهآرایی خود را چشمآمد نمایید، و یا هر چیز دیگری که نیاز دارید به سایت خود بیافزایید؛ بدون این که لازم باشد ذرهای کدنویسی بدانید!
البته دقت کنید در استفاده از آن زیادهروی نکنید، چون استفاده بیش از حد از پلاگینها سایت را سنگین میکند و ممکن است با قالب هم سازگاری نداشته باشد و اختلالی در آن به وجود بیاورد. بعضی از افزونههای رایگان، نسخه پریمیوم دارند که امکانات بیشتری را نسبت به نسخه رایگان خود ارائه میکنند. دقت کنید که این افزونهها باید حتما از فروشگاههای معتبر تهیه شود.
اجزای اصلی برای مدیریت یک سایت وردپرسی چیست؟
اگر شما یک سایت وردپرسی داشته باشید، برای مدیریت آن باید اول وارد بخش مدیریت شوید. برای این کار باید عبارت wp-admin را در انتهای آدرس سایت خود تایپ کنید. یعنی:
پس از انجام این کار یک صفحه ورود به شکل زیر به شما نمایش داده میشود. اکنون کافی است نام کاربری و رمز عبور را وارد کنید تا به قسمت پیشخوان وردپرس وارد شوید.
پیشخوان وردپرس
پیشخوان در حقیقت همان جایی است که شما سایت خود را مدیریت میکنید. هر چیزی برای مدیریت سایت لازم دارید در این قسمت قرار گرفته است. در این صفحه آخرین اخبار و رویدادهای وردپرس به شما نشان داده میشود، و اگر افزونه یا نسخهای از وردپرس برای بروزرسانی بود اخطاری برایتان میآید. همچنین آخرین فعالیتها به همراه تعداد دیدگاهها نیز در معرض نگاه شما قرار میگیرد.
در بالای سمت راست پیشخوان علامت خانه قرار دارد که هر جای منوهای مختلف که باشید میتوانید به صفحه اصلی پیشخوان برگردید و یا با راست کلیک روی آن میتوانید به صفحه اول سایت خود بروید و سایت را مشاهده کنید.
در بالای صفحه بخش جعبهها وجود دارد که شما میتوانید با فعال یا غیر فعال کردن هر کدام، جلوی نمایش بعضی از بخشها را بگیرید یا اجازه دهید یک بخش به شما نشان داده شود.
بخش «خوشآمدید»، برای کاربری سریع ادمین طراحی شده، و مهمترین بخشهایی که برای مدیریت سایت به طور روتین نیاز است آورده شده است. به این ترتیب لازم نیست هر بار از بخش داشبورد استفاده شود. در اینجا علاوه بر دکمه «شخصی سازی سایت شما»، قابلیت نوشتن مطلب، ایجاد برگه، مشاهده سایت، مدیریت ابزارکها و فهرستها و بیان دیدگاهها قرار گرفته و به راحتی میتوان اجزای مختلف را مدیریت و تنظیم کرد.
یک بخش «پیشنویس سریع» هم برای ثبت ایدههای جدیدتان در صفحه قرار دارد تا به راحتی یادداشت نویسی کنید. این بخش در حقیقت یک دفترچه یادداشت کوچک است که هیچ فکر خلاقانهای برای بهبود سایت از دست نرود.
در بخش «اخبار و رویدادهای وردپرس»، آخرین خبرها و نسخههای بروزرسانی وردپرس، هشدارها و اخطارهایی که به سایت شما تعلق میگیرد، نمایش داده میشود.
در بخش «فعالیت»، میتوانید به آخرین پستهای ایجاد شده و نظرات وارد شده دسترسی داشته و میتوانید واکنش مناسب مثل تایید، حذف، پاسخ یا ویرایش را نسبت به آنها اعمال کنید.
بخش «در یک نگاه» آمار کلی محتوای ارائه شده در سایت را نشان میدهد. با کلیک روی هر بخش به صفحه مربوطه منتقل میشوید. به علاوه نسخه وردپرسی که استفاده کردهاید به همراه نام قالب سایت در پایین آن درج شده است.
با نصب افزونه های مختلف به قسمت پیشخوان قسمت های دیگری متناسب با افزونه اضافه می شود و می توانید در قسمت پیشخوان وردپرس به آن ها دسترسی سریع پیدا کنید.
داشبورد پیشخوان
یک ستون تیره رنگ در کناره راست پیشخوان فارسی وردپرس وجود دارد که اجزای مهمی که شما با آن سر و کار دارید فهرست شدهاند و به سرعت میتوانید به هر یک دست پیدا کنید. این قسمت همان داشبورد مدیریت وردپرس است و ابزارهای مختلفی مانند برگه، نوشته، ابزارک و … در آن قرار دارد. شما از این قسمت به بخشهای مختلف مدیریت سایت دسترسی سریع دارید و میتوانید سایت را شخصیسازی کرده و در آن محتوا قرار دهید.
نوشتهها
در این بخش ادمین سایت به همه نوشتهها دسترسی دارد. اگر ادمین محتوای سایت باشید این قسمت برای شما فعال است و میتوانید دو منوی زیربخش آن یعنی همه نوشتهها و افزودن نوشتهها را مشاهده کنید. در بخش اول میتوان نویشتههای پیشین را اصلاح کنید و در بخش دوم میتوانید یک نوشته دیگر به سایت اضافه نمایید.
رسانه
این بخش شامل دو قسمت کتابخانه و افزودن است. در کتابخانه فهرست تمام فایلهای بارگذاری شده را مشاهده میکنید و فایلهای تازه وارد شده، در ابتدای فهرست قرار دارند. افزودن به معنی بارگذاری رسانه جدید است و هر تعداد عکس یا فیلم که خواستید میتوانید در این بخش بارگذاری کنید تا بعدا از آن استفاده نمایید.
برگهها
برگهها نوشتههای دائمی سایت هستند که تغییر نمیکنند، اما ساختن برگهها شبیه به ساختن نوشتهها است، و کاملا قابل سفارشیسازی است.
دیدگاهها
در بخش دیدگاهها ادمین سایت میتواند، نظرات کاربران درباره نوشتهها را مدیریت کند.
نمایش
این بخش شامل هفت جزء است که برای مدیریت ظاهر قالب از آن استفاده میشود.
- پوستهها: در این بخش میتوانید قالب خود را مدیریت کنید، و به جز قالب پیشفرض، دیگر پوستهها را خریداری کنید و یا به محیط کاربری خود برای استفادههای بعدی اضافه کنید.
- سفارش سازی: از این جا برای اعمال تغییرات رنگ و سایز و فونت قالب استفاده میشود و به سرعت تغییرات اعمال شده را میتوانید ببینید و در صورت نیاز ویرایش کنید.
- ابزارکها: این بخش ابزار بسیار مفیدی است که با آن میتوانید صفحهآرایی خود را زیباتر کنید و متناسب به نیاز خود تنظیم نمایید.
- فهرستها: در این قسمت میتوانید فهرستهای مختلفی را طراحی نموده و با استفاده از ابزارکها در هر جا که مایل باشید از آن استفاده کنید.
- سربرگ: این بخش در همه جای سایت تکرار میشود بنابراین طراحی آن از اهمیت خاصی برخوردار است.
- پس زمینه: در این بخش میتوانید انواع مختلفی از رنگها و تصاویر را برای پسزمینه سایت خود به کار بگیرید.
- ویرایشگر: با استفاده از ویرایشگر پوسته، میتوانید پروندههای CSS یا PHP تشکیل پوسته وبسایت را ویرایش کنید.
کاربران
این بخش مربوط به فهرست مدیریت تمامی کاربران وبسایت است که در یکی از پنج نقش مدیر، ویرایشگر، نویسنده، مشارکت کننده، یا مشترک از سایت استفاده میکنند. به جز مدیر که به همه امکانات سایت دسترسی دارد، بقیه کاربران متناسب با نقش خود از امکانات کمتری بهرهمند هستند.
ابزارها
ابزارها بخشی هستند که به شما کمک میکنند بخشهای مختلف مورد نیاز را درونریزی یا برونریزی کنید و به راحتی آنها را مدیریت نمایید.
تنظیمات
یکی از مهمترین بخشها در پیشخوان وردپرس، تنظیمات است. در این بخش میتوانید تنظیمات عمومی، نوشتن، خواندن، گفتوگوها پیوند، پیوندهای یکتا را مشاهده کنید که اصلیترین تنظیمات اولیه مثل تنظیم زبان، ساعت، رنگ، امکان نمایش دیدگاه، یا برخی پیوندها، میزان حداکثر تصویرهای ورود، و … را اعمال کنید.
نمونه سایتهای معتبر ساخته شده با وردپرس چیستند؟
سایتهای معتبر زیادی با وردپرس طراحی شدهاند، از مهمترین آنها در عرصه بینالمللی میتوان به سایتهای زیر اشاره کرد:
- بیبیسی آمریکا
- شرکت والت دیزنی
- شرکت مد ون هوسن
- ماموریت ایالات متحده ژنو
- سایت رسمی سوئد
- مرکز هواشناسی شیکاگو
- روزنامه دانشگاه هاروارد
از معتبرترین سایتهای معتبر وردپرسی هم میتوان به دیجیمگکالا، شاتل، دیجیتو، مدیر سبز، و کلیک میتوان اشاره کرد.
نتیجه گیری
وردپرس یکی از محبوبترین CMS های موجود در بازار است که طرفداران بسیاری در جهان، هم در سطح کاربر عمومی و هم در سطح توسعهدهندگان دارد و نسخههای جدید آن نویدبخش نسل تازهای از سیستمهای مدیریت محتوا هستند که کاربران را از هر گونه برنامهنویسی و آشنایی به کدها بینیاز میکنند.
0 دیدگاه